Sveicināti Viesis | RSS
Pirmdiena
13/01/2025, 01:26
My site
Sākums Receptes Reģistrācija Ieeja
Vietnes izvēlne

Ieejas forma

Kategorijas iedaļa
Uzkodas [1]
Zupas [2]
Otrie ēdieni [13]
Zivju ēdieni [1]
Miltu izstrādājumi [1]
Salāti [4]
Saldie ēdieni [4]
Konservi un ievārījumi [0]
Dzērieni [0]
Marinādes un mērces [2]
Slaidumam un enerģijai [2]

Meklēšana

Sākums » Raksti » Marinādes un mērces

Mājās gatavota majonēze
1.
Ingredienti:
1 ķiploka daiviņa
1 ēd.k. Dižonas sinepju
dažas piles Tabasko mērces
dažas piles Vusteras mērces (Worcester)
1 ola
3 olas dzeltenumi
200 ml olīveļļas (ne extra virgin)
(Rezultāts: 300 ml majonēzes)
 
Gatavošana:
Visas sastāvdaļas, izņemot olīveļļu, ar putojamo slotiņu sajauc. Tad, aktīvi putojot, ļoti lēnā straumē lej klāt olīveļļu, līdz majonēze iegūst nepieciešamo konsistenci.
 
 
 
2.
Ingredienti:
1 ola
pus tējk. sāls
2 tējak. 9 % etiķa (vai 3 tējk. svaigi spiesta citona sula)
1 tējk. krievu sinepes
1 kiploka daiviņa
olīveļļa pēc vajadzības
 
Gatavošana:
Mērglāzē (var burciņā) iesit vienu olu, pieber pustējkaroti sāls, tējkaroti cukura, divas tējkarotes 9% etiķa vai 3 tējkarotes svaigi spiesta citrona sulas (nedrīkst iekrist sēkliņa, jo tad majonēze būs rūgta), apmēram tējkaroti krievu sinepes, nelielu ķiploka gabaliņu un to visu sablenderē ar mietmikseri, lēnītēm nelielā strūkliņā sāk liet klāt eļļu, kamēr majonēze iegūst atbilstošu konsistenci (jo vairāk eļļas, jo biezāka majonēze).
 
 
3.
Ingredienti:
1 olas dzeltenums
2 tējk. etiķa
1 tējk. ūdens
¼ tējk. + 1/8 tējk. sāls
¼ tējk. + 1/8 tējk. cukura
¼ tējk. citrona sulas
1 glāze eļļas (vēlams sojaspupu, bet ja ne, tad rapša eļļas)
 
Gatavošana:
15 sekundes puto olas dzeltenumu. 
Bļodā ielej etiķi, ūdeni, sāli, cukuru un citrona sulu, maisa, līdz sāls un cukurs izkusu¡i. 
Pievieno vienu pusi šī šķidruma olas dzeltenumam un 15 sekundes puto.
Pievieno eļļu ļoti lēnām - sākumā pa pilienam, visu laiku putojot. Kad būs izmantota apmēram puse eļļas, majonēze būs ļoti bieza. 
Pievieno pārējo etiķa mikstūru un turpina maisīt.
Turpina pievienot eļļu, nu jau nepārtrauktā straumītē un aktīvi kult. Majonēze būs bieza un mazliet iedzeltena.
Majonēzi liek traukā, uzliec tai vāku, un atstāj 8-10 stundas istabas temperatūrā, lai etiķis un citrona sula varētu nogalināt baktērijas, ja tādas būtum olas dzeltenumā.
 
 
4.
Ingredienti:
2 olas dzeltenumi
350 g eļļas
1 tējk. sinepju
1 ēd.k. vīna etiķa vai 1 ½ ēd.k. citrona sulas
¼ tējk. sāls
¼ tējk. piparu

Gatavošana:
Visas sastāvdaļas, izņemot eļļu, liek virtuves kombainā un sakuļ. Caur piltuvi lēni pievieno eļļu. Ja vēlas majonēzi padarīt nedaudz šķidrāku, beigās var pievienot nedaudz ūdens.
 
 
 
Praktiski padomi:
 
Būs vajadzīgs putojamais ("whisk") vai virtuves kombains, vai vismaz putojamā slotiņa.
 
Pirmo reizi gatavojot majonēzi, tā var sabiezēt. Ja tā notiek, var pievienot nedaudz sinepju.

Ļoti svarīgi ir majonēzi nepārtraukti maisīt, un tikpat svarīgi ir eļļu liet klāt lēnā straumē, pretējā gadījumā majonēze var saiet "ziedos” un nekas neizdosies.

Slēgtā traukā un ledusskapī mājās pagatavoto majonēzi var uzglabāt pat divas nedēļas.
 
Atceries, ka jāizmanto labas, vislabāk – bioloģiskas un svaigas olas.

Lai majonēze izdotos, visām sastāvdaļām jābūt vienādā temperatūrā – tāpēc, pirms ķerties pie darba, uz laiciņu visus produktus izņem no ledusskapja, lai sasilst.

Pavisam biezu majonēzi var labot, turpinot maisīt un pievienojot vēl vienu olas dzeltenumu.
 
Ja vēlies majonēzi padarīt gaisīgāku, tai var pievienot putotu saldo krējumu. Bet garšas uzlabošanai noderēs dažādi zaļumi.

No majonēzes pamatreceptes var atvasināt daudzas gardas mērces. Piemēram, majonēzei pievieno rīvētus ābolus (var izmantot arī nesaldinātu ābolu biezeni), mārrutkus un sinepes, vai marinētus gurķus un dilles.

Lai būtu interesantāk vēl var pievienot sieru vai tomātu mērci vai zaļumus - tā var iegūt dažādu garšu mērcītes.

Nevajadzētu lietot lētu eļļu ar stipru garšu, tā radīs majonēzei specifisku piegaršu.

Kategorija: Marinādes un mērces | Pievienoja: ofe (07/04/2010)
Skatījumu skaits: 1959 | Komentāri: 1 | Birkas: mājās_gatavota_majonēze | Reitings: 5.0/2
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Mūsu aptauja
Vai lielā tumsa ir tumšāka par mazo tumsu?
Atbilžu kopskaits: 20

Vietnes draugi

Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Copyright MyCorp © 2025
Uztaisi bezmaksas mājas lapu ar uCoz