Kotlešu klasika 300g liellopa gaļas
300g cūkgaļas
50 g baltmaizes
1 ola
1 sīpols
sāls, pipari, sasmalcināti zaļumi
1 ēd.k. krējuma
1 ēd.k. miltu
Gaļu vairākas reizes samaļ kopā ar sīpolu un ūdenī izmērcētu, nospiestu baltmaizi. Masu labi izmīca, pieliek pārējās piedevas. Cep uz pannas taukos brūnas.
Rīvētu kartupeļu un gaļas kotletes 1 glāze rīvētu kartupeļu
200g maltas gaļas
1 sīpols
sāls, pipari
taukvielas
krējums
zaļumi
Tikko sarīvētu kartupeļu masā iemaisa gaļu, sasmalcinātus, saceptus sīpolus, sāli, piparus. Pannā sakarsētos taukos liek ar karoti kotletes un cep no abām pusēm brūnas. Apceptām kotletēm pārlej krējumu, pannai uzliek vāku un cepeškrāsnī (var arī uz plīts)lēni karsē 10 minūtes. Kotletes pasniedz ar sautētiem dārzeņiem vai salātiem.
Pikantās kotletītes kviešu maizes šķēles
200 g ūdens
1 kg maltās gaļas
2 olas
2 tējk. sāls
½ tējk. piparu
eļļa cepšanai
150 g zilā siera
1-2 ēd.k. dabīgā jogurta vai skābā krējuma, saišķītis sasmalcinātu pētersīļu
2 tējk. sinepju
Bļodā sadrupina maizi. Pielej ūdeni un atstāj uz 10 minūtēm. Tad pievieno malto gaļu, olas piparus un labi samaisa. Mīklu sadala divās daļās. Vienai mīklas daļai pievieno sasmalcinātu zilo sieru un jogurtu. Ja mīkla ir pārāk cieta, tad pielej nedaudz ūdens. Veido nelielas kotletītes un liek uz samitrināta gaļas dēļa. Otrai mīklas daļai pievieno piparus, sasmalcinātus pētersīļus un sinepes. Visu kārtīgi sajauc. Pannā sakarsē eļļu un cep vidējā temperatūra 3-4 minūtes no abām pusēm.
Gaļas un auzu pārslu kotletes 150 g auzu pārslu
300 g liellopa gaļas
100 g speķa
1 ola
skābs krējums
buljons
sāls
sīpoli
taukvielas cepšanai
Samaltai gaļai piejauc biezi savārītu auzu pārslu biezputru, olu un pārējās sastāvdaļas. Sīpolus un speķi pirms tam sagriež kubiņos un apcep. Labi sajauc masu un veido nelielas, apaļas kotletītes un apcep no abām pusēm. Pasniedz ar sautētām saknēm.
Kotletes ar sieru 500 g cūkgaļas vai jauktās gaļas
250 g siera
2 olas
50 g augu eļļas
sāls, garšvielas
Malto gaļu kārtīgi izmīca, pievieno olas, sāli, garšvielas. Veido kotletes un viducī ieliek siera šķelmīti. No abām pusēm kotletes kārtīgi apcep un viducī būs gards un izkusis siers, kas papildinās kotlešu garšu.
Aitas gaļas kotletes ar spinātiem 300 g aitas gaļas
200 g spinātu
1 sīpols
2 olas
4 ēd.k. eļļas
malti melnie pipari
sāls
Gaļu samaļ. Spinātus novāra sālsūdenī, smalki sagriež un sajauc ar malto gaļu. Pievieno smalki sagrieztu sīpolu, olas, sāli un piparus un atkal samaisa. No gatavās masas veido kotletes un apcep eļļā. Turpina cept cepeškrāsnī 5 – 7 minūtes.
Aknu kotletes 500 g liellopu aknu
100 g rīsu
3 daiviņas ķiploku
burkāns
sīpols
1 ola
pāris ēd.k. rīvmaizes
sāls
pipari
eļļa cepšanai
Samaļ aknas, pievieno vārītus, atdzesētus rīsus, uz smalkas rīves sarīvētus burkānus, sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus, olu. Masu labi samaisa, beigās pieliek rīvmaizi, pagaida 5 minūtes, lai rīvmaize uzbriest. Pieliek sāli un piparus. Kotlešu masu ar karoti liek sakarsētā eļļā, cep no abām pusēm brūnas kotletītes.
Pavāru ieteikumi gardākām koteletēm:
Lai kotletes izdotos gaisīgas un sulīgas, gaļas masai jāpievieno tik daudz ūdens, cik kotlešu masa spēj uzsūkt. Kotletes var iztikt bez olām, jo tās padara produktu sīkstu. Kztlešu masa ir pamatīgi jāizmīca un "jāizdauza", metot masu vairākas reizes atpakaļ traukā vai pret galdu. Kotlešu masai var pievienot rīvētus svaigus dārzeņus – kartupeļus, burkānus, ķirbjus, kabačus, kotletes būs daudz pikantākas. Pieliec saldo krējumu, olas un garšvielas, sīpolu vai ķiploku. Būs sulīgas un garšīgas. Baltmaizes vietā var pievienot rīvētu rupjmaizi. Kotletes pirms cepšanas var apviļāt rīvmaizē, brokastu pārslās bez cukura vai apgrauzdētos baltmaizes kubiciņos. Kotlešu masai var pievienot majonēzi vai saldo krējumu.
Avots: http://www.tvnet.lv/sievietem/dzive/304737-interesanti_fakti_un_idejas_par_kotletem |